"V deviatom ročníku sme zaznamenali silnú účasť včelárov a
medovinárov z celého Slovenska. Výroba medoviny patrí k špecialitám
slovenských včelárov a na medzinárodných súťažiach s medovinami
pravidelne získavame medailové pozície aj vo svetovej konkurencii.
Medovinka roka je národnou súťažou, ktorá ukazuje, ktorí remeselní
medovinári majú potenciál umiestniť sa vo svetovej konkurencii.
Predovšetkým je však o porovnaní sa s domácou konkurenciou a možnosťou
stretnúť sa a podiskutovať o trendoch v jej výrobe," povedal garant súťaže Čápek.
Titul šampión súťaže si odniesol Oto Husár z Úľan nad Žitavou. V
kategórii Tradičná medovina získal zlatú medailu Ján Hrubša z Letničia s
archívnou medovinou z roku 2000. Druhé miesto získal Oto Husár z Úľan
nad Žitavou s Medovinou classic z roku 2021. Bronz si odniesol za
Medovinu Classic z roku 2018 znova Ján Hrubša.
Víťazom kategórie Ochutená medovina sa stal Henrich Kovaľ zo Šarišských
Michalian za Medovinu ochutenú 2023. Striebro si odniesol Tibor Kolesár z
Košíc za Medovinu ochutenú - ríbezľovú 2019. Tretie miesto obsadil
Daniel Bizov z Plášťoviec za Medovinu ochutenú 2020. Najlepšiu mladú
medovinu získal Jozef Tomčák mladší z Vranova nad Topľou za Medovinu
classic 2022.
"Na výrobu medoviny sú potrebné med, voda a ušľachtilé kvasinky. Pri
výrobe ochutenej medoviny sa okrem vyššie uvedených ingrediencií
používajú bylinky, koreniny či rôzne ovocie. Čoraz populárnejšia začína
byť šumivá medovina. Vyrábať ju je možné spôsobom za studena alebo za
tepla. Kvalitná medovina by mala stáť najmenej rok a mnohí remeselní
výrobcovia na Slovensku robia aj archívne medoviny, ktoré majú niekoľko
rokov," vysvetlil Čápek.
Cech výrobcov medoviny vznikol v roku 2021. Zameriava sa na odbornú
podporu slovenských výrobcov medoviny a organizáciu súťaží remeselných
výrobcov medoviny.