Ocenili medoviny z Letničia, Šarišských Michalian a Vranova nad Topľou

28.11.2023 Stropkov

Stropkov 27. novembra (TASR) - Ocenenie najlepšie medoviny Slovenska získali v troch kategóriách výrobcovia z Letničia, Šarišských Michalian a Vranova nad Topľou. V rámci národnej súťaže remeselných výrobcov Medovinka roka ich vybrala šesťčlenná odborná porota spomedzi 64 vzoriek, ktoré do súťaže prihlásilo 42 producentov. Najstaršiu slovenskú súťaž medoviny organizuje Cech výrobcov medoviny s podporou Slovenského zväzu včelárov. Víťazov vyhlásili v rámci Stropkovských dní medu, ktoré sa konali uplynulý víkend. TASR o tom informoval predseda Cechu výrobcov medoviny Jozef Čápek.

"V deviatom ročníku sme zaznamenali silnú účasť včelárov a medovinárov z celého Slovenska. Výroba medoviny patrí k špecialitám slovenských včelárov a na medzinárodných súťažiach s medovinami pravidelne získavame medailové pozície aj vo svetovej konkurencii. Medovinka roka je národnou súťažou, ktorá ukazuje, ktorí remeselní medovinári majú potenciál umiestniť sa vo svetovej konkurencii. Predovšetkým je však o porovnaní sa s domácou konkurenciou a možnosťou stretnúť sa a podiskutovať o trendoch v jej výrobe," povedal garant súťaže Čápek.

Titul šampión súťaže si odniesol Oto Husár z Úľan nad Žitavou. V kategórii Tradičná medovina získal zlatú medailu Ján Hrubša z Letničia s archívnou medovinou z roku 2000. Druhé miesto získal Oto Husár z Úľan nad Žitavou s Medovinou classic z roku 2021. Bronz si odniesol za Medovinu Classic z roku 2018 znova Ján Hrubša.

Víťazom kategórie Ochutená medovina sa stal Henrich Kovaľ zo Šarišských Michalian za Medovinu ochutenú 2023. Striebro si odniesol Tibor Kolesár z Košíc za Medovinu ochutenú - ríbezľovú 2019. Tretie miesto obsadil Daniel Bizov z Plášťoviec za Medovinu ochutenú 2020. Najlepšiu mladú medovinu získal Jozef Tomčák mladší z Vranova nad Topľou za Medovinu classic 2022.

"Na výrobu medoviny sú potrebné med, voda a ušľachtilé kvasinky. Pri výrobe ochutenej medoviny sa okrem vyššie uvedených ingrediencií používajú bylinky, koreniny či rôzne ovocie. Čoraz populárnejšia začína byť šumivá medovina. Vyrábať ju je možné spôsobom za studena alebo za tepla. Kvalitná medovina by mala stáť najmenej rok a mnohí remeselní výrobcovia na Slovensku robia aj archívne medoviny, ktoré majú niekoľko rokov," vysvetlil Čápek.

Cech výrobcov medoviny vznikol v roku 2021. Zameriava sa na odbornú podporu slovenských výrobcov medoviny a organizáciu súťaží remeselných výrobcov medoviny.
 

Vyberte región